Wednesday, July 9, 2008

SEPUTAR MASA

Masa, cepat sungguh masa berlalu bukan. Ya, mungkin kadang-kadang kita juga terasa masa lambat berlalu. Masa itu emas, Masa ibarat pedang dan pelbagai perumpamaan yang diberikan bagi menyatakan betapa pentingnya masa. Bahkan Allah S.W.T telah bersumpah dengan masa dalam surah al-Asr yang sudah menjadi budaya masyarakat Malaysia membacanya tiap kali berakhirnya sesuatu acara. Bagi saya, dua bulan cuti akhir penggal ini sarat dengan pelbagai kisah suka dan duka. Kisah dunia saya sendiri, kisah bumi Malaysia tercinta ini bahkan kisah seantero dunia, semuanya punyai suka dan duka.

Kurang lebih dua bulan cuti penggal, satu cuti yang panjang, medan pembelajaran yang bermakna bagi seorang penuntut seperti saya. Belajar erti kematangan, erti pengorbanan dan erti perjuangan yang masih panjang. Perjuangan, apa itu perjuangan? Terlalu banyak definisi yang boleh diberi untuk perkataan itu. Bagi pemain bolasepak, tentu sahaja memburu juara itu perjuangannya. Bagi ahli politik, memenangi pilihanraya adalah perjuangan baginya. Bagi guru-guru, memberi kefahaman kepada murid-muridnya adalah perjuangan baginya. Bagi pelajar sepertiku, menguasai ilmu adalah perjuangan bagiku. Apa sekalipun, perjuangan sebenar sebagai hamba Allah adalah untuk mendapat keredhaanNya.

Dua bulan cuti penggal ini, hidup tak lari dari dosa dan noda. Maka, bertaubatlah kepada Allah, mudah-mudahan diterima Allah, insyaAllah.
Seputar masa…..
Moga Allah sentiasa bersama..

Ya Allah
Please Forgive me for The Wrong I’ve done
Ya Allah
Give Me Another Chance to Prove that I can Pass
Please guide me and protect me along the staright path
Ya Allah
Give me huda and sakinah
In this long journey
Bless me Ya Allah


EURO 2008

Euro 2008 berakhir sudah. Gelaran JUARA musim ini menjadi milik Sepanyol. Pada mulanya saya langsung tidak berminat untuk mengetahui apa-apa tentang EURO ini, tetapi setelah adik sepupu saya bersemangat bercerita tentang strategi yang dijangkakannya untuk kumpulan Sepanyol, timbul sedikit minat. Pasukan pilihan saya ialah pasukan Fatih Terim, TURKIYE!!. Pasukan yang pastinya meninggalkan kesan yang amat mendalam bagi EURO 2008. Sungguhpun tewas pada pasukan anak didik Joachim Loew, namun Turki telah membuktikan kepada dunia kehebatan mereka. Sungguhpun ramai pemainnya tidak dapat diturunkan pada perlawanan separuh akhir, namun mereka membuktikan konsistensi mereka dalam permainan yang dikira cukup memberi tekanan kepada pasukan Jerman.

Perlawanan akhir yang menyaksikan Jerman menentang Sepanyol berakhir dengan kemenangan berpihak kepada Sepanyol yang menewaskan Jerman 1-0. Jaringan yang diberikan oleh Fernando Torres itu telah menghilangkan resah penantian selama 44 tahun Negara tersebut untuk bergelar juara dalam perlawanan bola sepak Eropah yang itu. Tahniah buat Muhammad(adik saudara saya) yang merupakan penyokong setia Sepanyol. ESPANA CAMPEON!! Dan tak lupa tahniah buat Imran(adik saya yang nakal itu..huhu.) yang menyokong pasukan yang tewas kepada Sepanyol, cuba lagi musim akan datang. Dua tahun lagi menyusul pula Piala Dunia yang semestinya lebih hebat penangannya kepada masyarakat. Waktu inilah ada yang berpura-pura sakit dan sebagainya, gara-gara tidak mahu terlepas daripada menonton perlawanan yang melibatkan pasukan pilihan mereka. Apa-apa ajelah…

Bola. Hairan bukan, bola yang bulat itu telah membuatkan semua orang terutama kaum lelaki bagaikan mengejar wang yang berjuta-juta nilainya. Selesai sudah EURO, ada sahaja kejohanan lain yang menyusul. Buat kaum lelaki atau siapa sahaja yang tergilakan benar sukan ini, AWAS!! Jangan kerana benda yang bulat itu, kita terperangkap dengan taktik jijik SYAITAN yang semestinya sentiasa cuba melekakan dan melalaikan kita. Riadhah-riadhah juga, tapi beringatlah, jangan sampai mengabaikan tanggungjawab sebagai hamba Allah. Jangan sehingga lewat solat, kepenatan sehingga kurang ibadah dan sebagainya. Islam mengajar penganutnya bersederhana dalam apa juga perkara yang dilakukan.

----sebut sahaja bola, cuti dua bulan ini terasa muka saya pun makin membulat seperti bola..huhu 


LEWAT

Ini cerita yang saya dengar dari ibu saudara saya, sewaktu Dato’ Seri Anwar Ibrahim dipecat atas tuduhan liwat dahulu, anaknya bertanya kepada beliau, “kenapa PM marah pada papa?” dan beliau menjawab “sebab papa masuk pejabat lewat”. Wallahu’alam sejauh mana cerita yang saya dengar ini. Apa-apa pun, begitulah sukarnya seorang ayah ingin menerangkan kepada anak-anaknya yang masih kecil ketika itu. Sekarang anak-anaknya sudah dewasa dan tentu faham benar situasi yang menimpa papa mereka.

Suatu malam, ayah saya nampak sedih benar, rupa-rupanya tuduhan “lewat” itu yang menyedihkannya. Ayah saya memang penyokong DSAI, dan saya juga. Cuma, lewat pelbagai isu-isu politik hari ini, membuatkan hati ini sedikit tawar. Saya memang kurang arif politik, belum mengertipun apa itu tahaluf siyasi apabila PAS bekerjasama dengan DAP dan PKR yang menolak Islamic State. Tapi, saya takkan cepat melatah kerana saya percaya pimpinan atasan pasti ada sebab dalam setiap tindakan mereka. Tugas saya, mempersiapkan diri sehabis baik untuk membina masyarakat akan datang. Ya Allah..Lindungilah Jemaah Muslimin.

Berbalik soal lewat. Karier politik DSAI sekali lagi diduga. Ramai sahabat saya berpendapat, tuduhan itu seperti terdesak, dan Saudara Saiful nampaknya tidak seperti mangsa-mangsa lewat yang lain. Masih tersenyum manis, ya, cukup tabah dia, ataupun memang suka?? AWAS PESALAH!!! Sesiapa sahaja yang bersalah pasti mampu dibaca raut wajahnya..Adakah Saiful atau DSAI yang bersalah?? Mari kita perhatikan raut wajah mereka berdua, amati betul-betul, dalami setiap butir bicara mereka. Adakah orang yang tersenyum setelah di”lewat” itu bersalah?? Kita tunggu dan lihat sandiwara selepas ini, apa pula yang bakal berlaku.

Melihat dari sudut yang berbeza, barangkali mehnah ini, mengajak kita bermuhasabah semula, Pakatan Rakyat, PAS, PKR, DAP, dan DSAI khususnya, mari bermuhasabah semula, tentu ada yang tidak kena…tentu ada..NAIK DAN TERUS NAIK

Naik dan terus naik, itulah target saya sewaktu zaman persekolahan, sentiasa ingin meningkatkan prestasi akademik saya. Biar naik dan terus naik. Kerana itu saya rasa saya sangat dekat dengan Pak Lah, sangat sedih bila Pak LAh dikutuk-kutuk. Pak Lah sefikrah dengan saya, kerana itu, Paklah menaikkan harga minyak semasa pemerintahannya. Naik dan terus naik. Dan yang paling membanggakan, Negara ini merupakan Negara pengeluar minyak yang menjual bahan api tersebut dengan kadar yang paling tinggi. Bak kata orang Itali, Malaysia UNO! Malaysia always NO.1. Cayalah!!!!

Melihat dari sudut berbeza, mudah-mudahan kenaikan harga bahan api ini akan membuatkan Alam Sekitar lebih selamat, bila ramai yang memilih kenderaan awam, basikal, berkongsi kenderaan sebagai cara dalam menyelesaikan masalah ini. Saya juga pasti memilih untuk kurang menaiki kenderaan sendiri selepas ini.

SEANTERO DUNIA.

Dua bulan ini,
Palestin terus menderita,
Kashmir dan India tak berhenti bergolak,
Selatan Thailand apa cerita?
Nargis masih menghantui Myanmar,
China dengan kisah gempa bumi yang bakal menyambut atlet-atlet Olimpik,
Iran yang takkan gentar dengan Israel,
Walau diberi tekanan demi tekanan..
Acheh, masih dalam pemulihan,
Seputar masa
Bagaikan hanya sekelip mata.


TANAHAIR
Di tanah airku, kesan Pilihan Raya lalu masih belum menghilang
Tuduh menuduh,
Kutuk mengutuk,
Fitnah memfitnah,
Masih belum kering dakwat mencatat,
Masuk dan keluar Parti,
Lompatan yang masih dalam penantian,
Pelbagai..
Sungguh pelbagai rencam,
Seputar masa..
Bilakah keadilan akan tertegak?