Thursday, February 4, 2010

MY NAME IS ZUHRA

Bismilllahirrahmanirrahim...

Suatu hari, selepas solat maghrib di surau kolej (surau blok A yang jarang-jarang ada jemaah), saya berkenalan dengan seorang pelajar sarjana dari Uzbekistan. Pertama kali saya melihat wanita ini, saya meneka, tentu dia dari Iran, kerana terlalu ramai orang Iran di Kolej ini(khususnya di blok A) sehinggakan terkadang saya rasa seperti berada di Iran. Selepas menyapanya, saya bertanya namanya, "My name is Zuhra". "Where're you come from?", Uzbekistan. Dengan lagak konon-kononnya tahu di mana Uzbekistan, saya pun bersuara, "Yeah, i know, Uzbek is near with Iran right?"(tanpa mempedulikan grammar betul atau salah). "Noo", "Owh, near with Russia, right!"dengan semangat saya meneka. "Noo"jawabnya sambil ketawa sedikit. "Uzbekistan is near by Kazakhstan to the west and to the north, Kyrgyzstan and Tajikistan to the east, and Afghanistan and Turkmenistan to the south. Banyak Zuhra bercerita tentang Kazakhstan, dari soal sejarah hinggalah soal politik negara, semuanya diceritakan dengan penuh bersemangat. Saya terfikir, bagaimana jika saya ke negara orang, apa yang saya boleh ceritakan pada mereka? Saya hanya tahu Malaysia terdiri daripada 13buah negeri, 3 Wilayah Persekutuan. Ada kaum cina, India, Melayu, Iban, Kadazan, Dusun dan sebagainya...Selain daripada itu, politik? saya hanya tahu barisan nasional dan pakatan rakyat, apa lagi? Sejarah? Tak tahu menahu....Aduuh...Terasa betapa TEROK nya diri ini... sebagai tanda persahabatan kami, Zuhra mengajarkan saya bahasa Uzbek, sangat teruja kerana saya memang peminat pelbagai bahasa.

Bahasa Uzbek
Bahasa Uzbek dituturkan di Uzbekistan, Kyrgyzstan, Afghanistan, Turkmenistan, Tajikistan, Russia, juga segelintir di China dan Israel si negara haram. Pelajaran pertama yang saya belajar ialah, Greetings.

Greetings/ salomlashish

Good morning
Hayirli tong

Good day
Hayirli kun

Good evening
Hayirli kech

What are u doing?
Nima qilyapsan?
Nima qilyapsiz(for older)?

How are u?
Qalaysan/siz?
Yaxshimisiz/san?
Tuzukmisiz?
R : Yaxshiman/ Tuzukman

I
Men (sebutnya Miyen)

You
Sen (sebutnya Siyen)

He, She, it
U

We
Biz (sebutnya bez)

They
Ular ( bukan ular sawa atau ular tedung ye)

Samarkhand dan Bukhara
Samarkhand dan Bukhara adalah dua bandar yang terletak di Uzbekistan. Tentu sahaja ramai yang tahu tentang dua bandar ini...apa ya yang menarik?
Hm....

Wednesday, February 3, 2010

MEMANDU DI KOTA KAHERAH
Sengaja entri ini ditulis. Melayan rindu pada Bumi Anbiya' yang menebal dalam hati, menyemak kembali fail gambar-gambar tika di sana, terkenang jalan raya Kaherah yang amat sibuk. Kaherah, ibu kota Mesir yang padat dengan manusia. Kaherah dikatakan sebagai bandar paling padat penduduk di Benua Afrika. Kaherah juga digelar sebagai "Kota Seribu Menara". Dengan populasi 6.8 juta penduduk pada keluasan 214 kilometer persegi, tidak hairanlah mengapa jalan raya di Kota Kaherah menghadapi masalah kesesakan hampir setiap masa.

Setiap hari ke Kuliyyah Darul 'Ulum, kami menaiki tremco yang disewa khas bagi memudahkan perjalanan kami. Tremco adalah salah satu daripada pengangkutan awam yang terdapat di Mesir. Antara pengangkutan awam lain ialah, Metro, Teksi, dan juga Bas. Hari pertama menaiki Tremco adalah ketika kami ke Universiti Kaherah untuk berjumpa dengan Dr. Hassan Basri dan juga ke Kuliyyah Darul 'Ulum untuk menduduki peperiksaan Mustawa Lughah. Hari pertama, saat masing-masing masih kebingungan di negara orang kami bertambah bingung melihat jalan raya Kota Kaherah yang sangat "caca-merba". Seolah-olah tiada peraturan jalan raya, laluan yang sepatutnya hanya membolehkan sebuah kereta melaluinya, terkadang lima kereta berderetan selamba. Jarak antara kenderaan dengan kenderaan sangat dekat. Lebih memburukkan keadaan ialah cara pemanduan pemandu tremco kami yang suka memecut dan suka berhenti mengejut. Hari pertama, sahabat saya Suhaizana, tak dapat menahan rasa loyanya, dan akhirnya dia pun "...................."

Sepanjang satu bulan di Kaherah, tidak pernah sekalipun saya melihat lampu isyarat menyalakan lampu merah atau hijau, kerana lampu isyarat sentiasa memancarkan lampu kuning sebagai tanda berjaga-jaga. Uniknya jalan raya di Kaherah bukan sekadar dipenuhi kenderaan bermotor tetapi binatang-binatang seperti unta, kuda dan baghal juga masih digunakan sebagai kenderaan untuk membantu manusia.

Sepanjang perjalanan pergi ke Universiti Kaherah, saya suka memandang jauh ke luar, melihat setiap inci pemandangan yang terbentang di depan mata. Walaupun jalannya sesak, banyak yang boleh dipelajari. Melihat ibu mengendong anak, melihat si ayah yang bersungguh-sungguh bekerja, melihat masyarakat arab yang turut sama terjajah dengan "ghazwatul-fikr" serangan Barat.

Walaupun jalan raya Kaherah amat sesak dan amat mencabar, terbit juga keinginan dalam hati mahu merasa pengalaman memandu di Kota yang sesak itu. Hmmm...bagaimana ya?

Tremco yang dibawa 'Ammu Sa'id dan 'ammu Ramadhan

Sunday, January 31, 2010

MASA ITU KEHIDUPANBismillahirrahmanirrahim.

MASA ITU KEHIDUPAN
Masa itu kehidupan. Begitulah kata-kata hikmah yang diungkapkan sebagai petunjuk kepada betapa pentingnya masa diuruskan dengan baik. Pensyarah saya semasa Daurah Bahasa Arab di Universiti Kaherah Dr. Mustafa Qutb pernah bertanya, "ma hua al-waqt" (apa itu masa), ada yang menjawab masa itu emas, masa itu kehidupan, masa ibarat pedang dan sebagainya. "jika saya, saya memilih masa itu kehidupan, mengapa? cuba teliti situasi ini, jiran saya sakit dan meminta untuk dibawa ke Hospital, sedangkan tika itu saya punyai banyak kerja yang perlu disiapkan. Jika saya memilih masa itu emas, saya pasti tidak mahu masa saya diambil orang, tetapi jika masa itu kehidupan, justeru untuk sebuah kehidupan yang diberkati, kita mesti membantu orang lain apatah lagi jiran kita sendiri". Pulang dari Bumi Kinanah, saya memegang kata-kata Dr. Mustafa, kerana terkadang saya juga manusia yang sangat berkira tentang masa.

Tentang masa juga, Dr.Hassan Basri pernah bercerita, sewaktu mula-mula bekerja di Mesir pernah sekali beliau pengsan kerana terlalu stress. Dr. Hassan seorang yang sangat disiplin dan sangat menepati masa, tetapi apabila bekerja dengan orang arab, masalah besar yang dihadapi beliau ialah selalu menjadi "penunggu". Kuat mengelat kata orang utara, begitulah tamsilannya bagi segelintir(atau entahkan kebanyakan) orang mesir. Kalau ditanya, "aina anta" atau "limaza taakhkharta(kenapa lambat)" pelbagai alasan diberi. Bagi orang seperti Dr. Hassan tentu sahaja tertekan, mahu dimarahi, tahu-tahu sajalah negara orang. Tetapi, sebagai solusinya, Dr. Hassan bercerita, setiapkali ada temujanji, beliau sudah menjangkakan kelewatan pasti akan berlaku, justeru, masa "menunggu" itu beliau isikan dengan melakukan kerja-kerja yang lain, membaca buku dan sebagainya.

Satu lagi cerita, sewaktu saya menziarahi bekas pensyarah saya, Dr.Shaharum yang merupakan Timbalan Dekan Pusat Pengajian Sains Kesihatan USM, Kubang Kerian, kata beliau, "cuba kita nisbahkan umur kita dengan umur semasa hayat Rasulullah S.A.W, agak-agakla berapa tahun lagi kita akan hidup? dan apa yang sudah kita lakukan untuk Ummah sepanjang hidup ni?" Jawapannya untuk saya sendiri, masih belum ada apa-apa yang dilakukan. Astaghfirullah..

KONVENSYEN PEMIKIRAN HASSAN AL-BANNA

Semalam, saya bersama teman dan adik sebilik berpeluang menghadiri Konvensyen Pemikiran Hassan al-Banna di UNITEN anjuaran ISMA dengan kerjasama JAWI. Dianggarkan 3000 orang yang hadir dari seluruh negara memenuhi ruang Dewan Sri Sarjana, UNITEN semalam. Kertas kerja yang dibentangkan seputar isu politik tanahair dan bagaimana mengaplikasikan pemikiran Imam al-Banna dalam menyelesaikan permasalahan ini. Kesatuan Melayu juga dibangkitkan. Pada saya, Melayu hanya boleh bersatu jika semua Melayu yang layu itu menerima Islam secara sungguh-sungguh, bukan pada acara rasmi-rasmi sahaja. Bagaimana pula dengan melayu yang faham agama juga masih bertelingkah?, saya simpulkan yang masih bertelingkah juga belum menerima Islam secara sungguh-sungguh. Itu hanya simpulan saya, budak baru mahu mula belajar yang cetek ilmu pengetahuan ini.


Namun, bukan itu yang saya mahu kongsikan di sini, biarlah yang bijak-bijak dan cerdik pandai sahaja yang mengulas tentang kertas kerja semalam. Saya cuma tertarik dengan Undang-undang Perubahan yang digariskan oleh Imam As-Syahid Hassan al-Banna, iaitu antaranya:
Elemen pemuda. Imam al-Banna menegaskan,

"sesungguhnya sesuatu fikrah itu hanya boleh berjaya bila mana terdapat pengikut-pengikut yang yakin penuh dengan ajarannya, yang benar-benar ikhlas dalam usaha menegakkannya, yang mempunyai semangat yang berkobar untuk mempertahankan kewujudannya, dan disamping itu ada kesediaan yang mendorong mereka ke arah berkorban serta terus bertindak menjayakannya. Keempat-empat rukun tersebut: yakin, ikhlas, semangat dan amal adalah merupakan ciri-ciri utama pemuda."

Imam al-Banna juga menyifatkan pemuda sebagai tiang pasak bagi kebangkitan sesuatu umat. Mereka merupakan rahsia kekuatan mana-mana kebangkitan , malahan pemuda jugalah yang menjadi barisan penjulang panji-panji bagi sesuatu fikrah perjuangan.

Ayuh muda-muda. Mari cintakan Islam, selagi nadi masih berdenyut, mari bersama perbaiki diri agar menjadi Individu Muslim yang benar-benar berjaya dalam memastikan baitul muslim , mujtama' muslim dan khilafah Islamiyah benar-benar berjaya dibina kelak.

Hargailah masa mudamu...sebelum tiba masa tua...
Hargailah masamu..kerana masa itu kehidupanmu....