Friday, April 23, 2010

Sehari di UniRAZAK

Pada 13 April yang lalu, saya berkesempatan mengunjungi seorang rakan sekursus, Mohd Afifuddin Mohamad yang menjawat jawatan pensyarah di Universiti Tun Abdul Razak, Kelana Jaya. Hasrat hati sebenarnya adalah untuk melihat beliau mengajar, tetapi, apa yang berlaku adalah sebaliknya. Beliau meminta saya, dan dua orang lagi sahabat (kak aishah dan kak sabil) untuk memberi sedikit pengisian lantaran silibus pengajarannya sudah diselesaikan. Kak sabil dan kak aishah ternyata sangat mahir dalam pengucapan awam, kak aishah mengambil sarjana dalam bidang dakwah dan kak sabil pula mengambil sarjana bidang al-Qur'an dan Hadith, ternyata bakat mereka sebagai pendakwah terserlah pada hari itu. Saya pula, jenuh memerah otak berfikir pengisian apa yang perlu saya kongsikan.

Generasi Muda Kini

Peluang untuk bersama segelintir mahasiswa UniRAZAK adalah satu pengalaman yang memberi banyak pengajaran kepada saya secara peribadi. Usai pengisian diberi, ada 2, 3 kelompok mahasiswi datang mengadukan masalah. Pelbagai masalah hinggakan saya terkelu lidah, tidak tahu apa yang perlu diresponkan. Sewaktu saya bertanya kepada pelajar-pelajar lelaki siapa yang merokok, 4/5 daripada mereka merokok. Sedih, jika saya yang tiada pertalian kekeluargaan dengan mereka merasa kesedihannya apatah lagi ibu bapa dan adik mereka. Langsung teringat adik lelaki seorang di rumah. Teringat ibu dan ayah menatang anak-anaknya bagai minyak yang penuh. Akhirnya...Allahu ya Ghafur, Ighfir zunubana...

Antara masalah yang diadukan kepada kami, masalah lesbian, masalah keluarga, masalah aurat juga. Zina? juga ada. Aduhai...saya memang sentiasa mengeluh panjang. Memikir apa senjata saya untuk memerangi penyakit-penyakit sosial ini. Saya yakin pemimpin-pemimpin hari ini lebih memikirkan masalah ekonomi, politik (bagaimana mahu merampas ini dan itu), hubungan antarabangsa(bagaimana mahu menjadi sekutu yang baik bagi kutu-kutu yang lain), tetapi masalah sosial ditolak tepi. Saya yakin memang pemimpin-pemimpin hari ini begitu, masakan tidak, mereka sendiri suka dan gembira melihat telatah anak-anak muda hari ini yang suka berhibur. Sebagai contoh, ketika menghadiri satu jamuan, yang berucap malam itu ialah seorang menteri, dengan riak gembiranya, dia (eh...silap, beliau) menzahirkan kebanggaannya dengan anak-anak muda yang pandai menyanyi, bersuara lunak dan berpakaian mendedah sana-sini. "kalau masuk Malaysia Idol, mesti menang ni" kata pak menteri itu. Gulp? wah, pak menteri ini memang berpandangan jauuuuuh....hmmm...


Persatuan Mahasiswa Islam Unitar (Permai)

Kagum saya bukan sedikit kepada penggerak-penggerak persatuan ini. Mereka begitu komited dalam pendirian beragama dan dalam mengadakan program-program da'wah dalam kondisi mahasiswa di situ yang majoritinya sudah jauh dari agama saya kira(juga yakin). Salah siapa semua ini. Malas untuk mendendangkan lagu bangau oh bangau, cuma renungkan dan fikirkanlah bersama. Sama-sama mengambil tanggungjawab, insyaAllah Malaysia Baru akan muncul jua.

Tahniah buat penggerak PERMAI...barakallah fikum jami'a..

Belajar melalui pengalaman

Kunjungan ke UniRAZAK tempohari adalah satu pengalaman yang berharga. Menyedarkan diri dengan tanggungjawab yang berjuta, amanah yang tak pernah ditunaikan dengan baik dan menyedarkan diri untuk terus belajar menjadi da'ie yang baik. Pertama, saya mahu menjadi da'ie yang baik kepada adik-adik yang membesar dalam persekitaran yang merosakkan, kala rokok dan dadah dijual bagaikan gula-gula di kampung saya, owh, sungguh menakutkan. Ya Allah, selamatkanlah aku dan keluargaku dari api nerakaMu.

Syukur yang utama buat Allah pengatur segalanya, Tahmid. Juga terima kasih buat Ustaz Afifuddin yang mendedahkan kami dengan pengalaman ini, juga terima kasih kerana belanja makan...:), semoga dimurahkan rezeki selalu..

kata hati : Rokok..rokok...rokok...kaulah musuh utamaku..benci..kenapalah kerajaan bodoh sangat benarkan penjualan rokok yang dah sah-sah merosakkan anak bangsa..siapla kerajaan, kalau kerana kau adik aku rosak, aku takkan lepaskan kau kerajaan...eiii..kera sungguh..pikir macam kera..memang geram sungguh..:'(

Tuesday, April 20, 2010

Cerita ceriti

Suatu kisah..sewaktu pemilihan calon untuk jawatan ketua pengawas di sekolah dot dot..cikgu nuar memilih Brahim sebagai calon..tapi pengawas-pengawas yang lain semua tak setuju..apa lagi...berderu-deru pengawas yang tak setuju tu hantar surat letak jawatan..bukan setakat itu, ada pula yang menyebarkan khabar bahawa Brahim itu seorang kaki rokok, sehari berkotak-kotak rokok dihisapnya.. Cikgu Nuar pun pening kepala, tapi cikgu Nuar percaya Brahimla yang paling layak, punyai pengalaman yang luas dalam kepimpinan. Cikgu Nuar selaku guru pengawas tentu sahaja mahu memilih calon yang mampu memimpin pelajar-pelajar sekolahnya. Tetapi selepas macam-macam protes, cikgu nuar naik runsing juga.

Pelajar-pelajar biasa lagi runsing, mereka memang menyebelahi Brahim, tetapi ada juga yang terpengaruh dengan khabar angin yang busuk baunya itu..Ada jugak yang tak setuju sebab Brahim baru masuk sekolah tu, tiba-tiba dah nak lantik jadi ketua..Brahim tu dulu exco tertinggi badan pengawas sekolahnya..memang budak baguih.. Cikgu-cikgu yang lain semuanya menyebelahi Brahim, mereka pun tahu Brahim paling layak. Cikgu lias masuk campur, selaku guru disiplin, cikgu lias kata, budak-budak yang letak jawatan jadi pengawas tu, gasak pi la kat depa, memang oghang macam tu kita tak buluq aih, tak layak jadi pemimpin, semayang pun culaih, tunjuk duit sikit dah terliuq...ada la sapa-sapa tunjuk duit kat depa tu..mesti ada soghang kepala yang suruh buat perangai time-time ni..kita memang dah jangka..hat tunjuk duit tu nak jadi ketua, dia pulak memang oghang kaya.. Cikgu Lias memang geram..besala, darah muda sampuk cikgu lain, saja nak tunjuk hero la..

Cikgu Nuar pusing...pening, tapi tak mengapalah, dia tetap mahu memilih Brahim. Apa dia peduli, budak-budak tu tak boleh buat apa pun. Ketua pengawas tugasnya banyak, walaupun apala sangat jadi ketua pengawas sekolah ja pun..tapi ni la masa nak latih budak-budak jadi pemimpin..Pemimpin yang berintegriti. Cikgu Nuar mula soal siasat Brahim:

"hang isap rokok ka?",

"ya cikgu, tapi dulu ja, waktu tingkatan satu".

"owh, kiranya hang dah berenti la, la ni?"

"lama dah berenti cikgu, lepas kena penampaq ngan penerajang dengan bapak, saya tak berani dah, tengok rokok pon takut".

"baguihla gitu, tok sah dok teringin la makan asap tu, tak sedap pon, hang nak jadi pemimpin ni kena sabaq sikitla, memang macam-macam dugaan, ada orang suka, ada orang benci, tapi apa yang penting..."

"kerjasama.."ketawa berdekah-dekah Cikgu Nuar mendengar jawapan Brahim..

"Bukan, yang penting hang buat betui dengan Allah, buat hat Allah sughuh, tinggai hat Allah laghang, tok sah peduli apa oghang kata, janji kita betui dengan Allah, hang ni la, dok tengok jugak kartun wonder pet tu"

"Aik, cikgu tau no nama kartun tu, cikgu pon tengok pa?"Cikgu Nuar pun tersengih-sengih.

........................................Sunday, April 18, 2010

Menjejaki Pejuang

Selepas menghadiri Dialog Muslim-Christian, saya teringat pada Allayarham Syeikh Ahmad Deedat yang sangat lantang dalam sesi perdebatan antara agama. Semoga Allah sentiasa merahmati beliau.

Saya menonton dialog-dialognya di dalam youtube, menambah pengetahuan, dan video di bawah ini sangat menyentuh hati. Menitis air mata kala menontonnya. Terkenang siti (nenek) di kampung juga. Syeikh Ahmad Deedat menderita sakit angin ahmar selama 4 tahun,siti pula sudah melebihi 10 tahun. Syeikh Ahmad Deedat diakhir hayatnya hanya terlantar di katil, tetapi otaknya, MasyaAllah, walaupun hanya berkomunikasi menggunakan kod nombor, dalam keadaan uzur, tetapi beliau mampu memberi respon yang sangat baik. Itulah otak orang berilmu, dekat diri dengan Allah.

Bagaimana ya kita kelak, bila tua datang menjemput, masihkah mampu mengingati ilmu. Sedang kala muda hati dan lidah jarang dibasahi zikrullah, tetapi selalu dibasahi lagu-lagu yang melalaikan.Akal pula jarang berfikir keagungan Allah. Tetapi selalu berfikir dunia yang sementara.

Syeikh Ahmad Deedat sudah lama meninggalkan kita..adakah ada penggantinya? Tentu ada..setiap yang hilang pasti ada pengganti. Tetapi siapa? Kenapa bukan kita?