Saturday, August 18, 2012

Eid Mubarak!

Salam...

Ramadhan tiba ke hari yang terakhir....tika ini saya berada di rumah keluarga mertua, Tok Bali, Kelantan. Pertama kali beraya jauh dari keluarga. Sebak terasa tiap kali menelefon umi atau kakak. Saya memujuk diri untuk jangan teralu emosi. Cuba meletakkan diri dalam situasi abang yang sudah beberapa kali tidak dapat beraya bersama keluarga.Beginilah resam kehidupan hendaknya. Jujur, pagi2 terkakhir Ramadhan, saya terkenang kampung halaman, Teratak gemulah nenda, tempat kami semua berkumpul. Kebiasaannya, pagi-pagi lagi kami akan mula mengupas bawang, memotong daging, memarut kelapa dan sebagainya. Adik sepupu yang kecil pula akan sibuk meminta untuk mengisi kuih raya di dalam balang. Saya pula, selalu meminta Mak Ndak untuk membuat ketupat daun pisang. Luarannya seperti  lemang, tetapi hanya perlu dikukus. Kami menggelarnya 'lemang bodo'. Rindu. Tak terkata. Tidak mengapalah. Tahun ini saya dapat merasai suasana beraya di negeri serambi Mekah ini, yang penting, dapat beraya bersama suami. Alhamdulillah.

Ramadhan ke-29. Bagaimana graf prestasi kita berbanding tahun-tahun lepas. Saya, merosot. Dari segi bacaan Qur'annya, bangun malam dan berbagai lagi. Ya Allah. Sedih. Semoga dipertemukan lagi dengan Ramadhan tahun-tahun yang akan datang. Pagi tadi, usai solat Subuh, saya menelefon umi, bertanya khabar. Hati menjadi sebak, lantas saya mencapai al-Qur'an untuk menenangkan rasa. Membaca Surah Rum ayat ke-40 membuatkan hati tersentuh, "Allah yang manciptakanmu, kemudian memberimu rezeki, lalu mematikanmu, kemudian menghidupkanmu kembali.........". Ya Allah,segala puji dan puja hanya untukMu. Ampunkanlah hambaMu yang lemah ini, yang selalu lupa denganMu kala terpesona dengan indahnya dunia yang sementara ini. Kadang-kadang kita terlalu mengejar dunia, sehingga lupa kepada Allah yang memberi rezeki, yang menghidupkan dan mematikan. Kadang-kadang kita terlalu runsing memikirkan pelaburan masa hadapan. Sedangkan kita lupa, mati bakal menjemput kita pada bila-bila masa, yang apabila tiba masanya, adakah cukup bekalan yang kita laburkan untuk akhirat kelak?, sempurna sudahkah solat kita?, bagaimana dengan bacaan al-Qur'an kita, amalan-amalan wajib dan sunat kita?... astaghfirullah...

Ya Allah, semoga kami menjadi hambaMu yang lidahnya dibasahi al-Qur'an dan zikir-zikir tanda ingat padaMu. Semoga kami tergolong sebagai hambaMu yang bertakwa di akhirat kelak. Amiin.