Friday, September 17, 2010

Syawal, Lebaran, Aidil Fitri...

Bismillahirrahmanirrahim..

Syawal sudah memasuki hari ke 8. Mood raya masih segar di kalangan masyarakat Islam Malaysia. Cerianya lebaran adalah bergantung kepada kejayaan seseorang muslim melalui bulan Ramadhan. Semoga ramadhan yang baru berlalu lebih baik dari ramadhan pada tahun-tahun lepas..

Alhamdulillah...lebaran kali ini disambut dengan sederhana tetapi tetap meriah, sesuai dengan usia yang makin meningkat, raya bukanlah sekadar bermaaf-maafan, tetapi raya adalah medan untuk melatih diri untuk istiqamah dengan amalan yang dilakukan di dalam bulan ramadhan..Adakah Qur'an masih menjadi agenda utama dalam diari harian kita semasa bulan syawal ini? Ataupun tadabbur Qur'an sudah menjadi agenda terakhir..sama-samalah kita bermuhasabah diri..

Syawal pertama, beraya di rumah siti (nenek) , seperti biasa, bermula hari terakhir puasa, seisi rumah sudah sibuk membuat persiapan untuk menyediakan juadah untuk hari terbuka..Menu tahun ini, nasi lemak, ayam goreng berempah, udang masak petai dan kuih-kuih raya yang lain..tanpa lemang, ketupat dan rendang tahun ini, serasa kurang sempurna hidangan...hurm...tapi, apa yang penting, tidak membazir!! Terlalu banyak juadah kadang-kadang akan membawa kepada pembaziran..

Syawal kedua, pulang ke rumah, seperti biasa, tetamu hadir tak putus-putus..tetamu hadir membawa berkat..Menu di rumah pula, ringkas sahaja , bihun goreng, nasi impit dan kuah kacang air tangan saya..hehe..
Paling istimewa raya kali ini, ialah kehadiran sahabat-sahabat baik yang menceriakan lagi lebaran ...terima kasih Munirah sudi hadir, juga Pn. Safiyah dan Ustaz Sobirin walaupun sesat akhirnya sampai juga, mungkin kalian mencipta sejarah tetamu yang paling lewat datang beraya, jam 12tengah malam!!..=) dan tetamu yang datang beraya dua kali..=) terima kasih banyak...Dalam kemeriahan beraya, ingatlah sahabat-sahabat kita di Pakistan dan negara-negara Islam yang lain, yang menyambut Aidil Fitri dalam keadaan serba kekurangan...
Jangan berhenti bersyukur!
Alhamdulillah, Alhamdulillah, Alhamdulillah.....
Semoga bertemu lagi Ramadhan yang akan datang...juga Syawal yang akan datang...