Thursday, August 18, 2011

Trivia Ramadhan

Bismillah.. Sedar tak sedar, ramadhan sudah di akhir penggal kedua, lagi 2 hari, kita akan memasuki fasa itqun min al-nar, dibebaskan dari api neraka ..hidupkan malam di 10 malam terakhir, tahajjud, membaca al-Qur'an, mudah-mudahan kita bertemu dengan malam al-Qadr yang lebih baik dari seribu bulan. Ya Allah, selamatkanlah aku, ibu bapaku, ahli keluargaku dan semua orang yang aku sayangi dari api nerakaMu yang tak tertanggung azabnya...amiin..

Semalam, telah berlangsung majlis sambutan Nuzul al-Qur'an di Akademi Pengajian Islam, Universiti Malaya, yang melibatkan semua warga akademi. Saya juga turut serta, walau sudah bukan bergelar warga akademi tetapi masih mahu mengaku warga akademi. Majlis ini menemukan kembali dengan sahabat-sahabat lama yang telah mengkhusus dalam bidang sains untuk kajian sarjana mereka. Kami berbual sekitar perkembangan tesis masing-masing. Tegang. Memikirkan tesis membuatkan letih berpuasa itu berganda. Kami bertukar topik, sembang santai. Seorang sahabat, Remy, bertanya :

"Siapa tahu, kenapa al-Qur'an yang kita baca hari ni mula dengan al-fatihah dan berakhir dengan al-ikhlas? Sedangkan Surah al-Alaq dulu yang diturunkan?"

"Tak tahu" jawab saya

"Kenapa?" tanya yang lain.

"Sebab.....inilah bacaan Rasulullah s.a.w bersama Jibril a.s dalam bulan Ramadan"

Itu yang pertama. Kedua, "Kenapa kurma dijadikan makanan sunnah?"

"Sebab kurma banyak khasiat, dan ada kajian yang buktikan yang kurma ni boleh jadi best food for the future, kurma ada karbohidrat kompleks yang lambat diurai dan membuatkan orang yang makan kurma boleh tahan lapar, sebab tu nabi kata keberkatan sahur pada kurma" jawab saya panjang lebar, maklumlah, ini memang kajian saya.

"Bukan" kata Remy

"Em..sebab, ada hadith Nabi s.a.w kata orang mukmin sama dengan pokok kurma" saya meneka.

"Salah, lagi...lagi" jawab Remy.

"Tak tahu" jawapan mengalah saya berikan.

"Sebab. Kurma buah yang tahan lama. Kurma tahan 2-3 tahun dan boleh dieksport ke seluruh dunia, negara yang tak boleh tumbuh kurma pun boleh dapat makan kurma. Kurma memang jenis buah yang kering. Bayangkan kalau durian, rambutan atau betik dijadikan makanan sunnah, kesian negara lain tak dapat pahala makan makanan sunnah, sampai-sampai dah busuk!"

"Tak setuju" saya membantah.

"Habis tu kenapa kismis bukan makanan sunnah, kismis pun kering juga" tambah saya.

"Tapi kismis asalnya anggur, dan proses pengeringan itu adalah proses yang berbeza, perlu dikeringkan secara semulajadi menggunakan cahaya matahari ataupun oven-heating, begitu juga buah-buahan kering yang lain, proses pengeringan berbeza. Kurma memang tahap kematangannya sehingga kering".

"Ya, betul" setuju saya dalam rasa malu yang menebal dan berkata dalam hati (aku yang kaji kurma, dia yang lebih tahu, kalau viva, confirm fail master aku ni)

Sebelum kami bubar untuk pergi ke Balai Ilmu untuk mendengar ceramah sempena Nuzul al-Qur'an oleh Prof Dr. Ab Aziz Mat Zain. Remy mengajak kami menghayati Surah al-Mulk. Subhanallah. Surah yang dibaca sebelum tidur saban malam, baca hanya sekadar dimulut, sedikitpun tak pernah merasa gerun dihati kerana tidak menghayati maksudnya. Mari kita hayati. Allahu Akbar.


Monday, August 15, 2011

Andai Rasulullah s.a.w Bersama Kita

Andai Nabi s.a.w bersama kita. Rancangan ini boleh ditonton di TV al-Hijrah ataupun di youtube sahaja bagi yang tidak mendapat siaran TV al-Hijrah.. : ).. Subhanallah. Rancangan yang sangat menarik.

Cintanya baginda pada kita, umatnya sehinggakan kita disebut saat baginda berhadapan dengan ajal yang menjemput...ummati..ummati...ummati...

Terimalah kami sebagai umatmu ya Rasulullah....

Allahumma solli 'ala Saidina Muhammad wa 'ala ali Saidina Muhammad..