Friday, April 15, 2011

Azam

"Kerana hanya akan hidup hari ini, maka aku akan berusaha sekuat tenaga untuk taat kepada Tuhanku, mengerjakan solat sesempurna mungkin, membekali diri dengan solat sunat, berpegang teguh pada al-Qur'an dan al-Sunnah, mengkaji dan mencatat segala yang bermanfaat yang ada di dalamnya" -La tahzan-
Azam, moga ini azam tiap hariku, anggap ini adalah hari terakhir aku bernafas di bumi ciptaanNya..syukur Allah, masih benarkan aku mengutip nikmat kurniaanMu..Alhamdulillah

terima kasih pada yang sudi meminjamkan buku La Tahzan..

La tahzan...apa pun terjadi, Allah sentiasa bersama...

: )

Thursday, April 14, 2011

Learn something from Japan Earthquake

أشياء نتعلمها من كارثة اليابان

1. THE CALM
Not a single visual of chest-beating or wild grief. Sorrow itself has been elevated.
1-
الهدوء.
ولا منظر لضرب الصدر أو النواح. الحزن بحد ذاته يسمو.


2. THE DIGNITY
Disciplined queues for water and groceries. Not a rough word or a crude gesture.
2-
الاحترام.
طوابير محترمة للماء و المشتروات. لا كلمة جافة و لا تصرف جارح.


3. THE ABILITY
The incredible architects, for instance. Buildings swayed but didn't fall.
3-
القدرة.
المعمار الفائق الروعة. المباني تارجحت و لم تسقط.

4. THE GRACE
People bought only what they needed for the present, so everybody could get something.
4-
الرحمة.
الناس اشتروا فقط ما يحتاجونه للحاضر حتى يستطيع الكل الحصول على شيء.

5. THE ORDER
No looting in shops. No honking and no overtaking on the roads. Just understanding.
5-
النظام.
لا فوضئ في المحال. لا تزمير و لا استيلاء على الطرق. فقط التفهم.

6. THE SACRIFICE
Fifty workers stayed back to pump sea water in the N-reactors. How will they ever be repaid?
6-
التضحية.
خمسون عاملا ظلوا في المفاعل النووي يضخون ماء البحر فيه. كيف يمكن أبدا ان يكأفأوا؟


7. THE TENDERNESS
Restaurants cut prices. An unguarded ATM is left alone. The strong cared for the weak.
7-
الرفق.
المطاعم خفضت أسعارها. أجهزة الصرف الآلي تُركت في حالها. القوي اهتم بالضعيف.

8. THE TRAINING
The old and the children, everyone knew exactly what to do. And they did just that.
8-
التدريب.
الكبار و الصغار , الكل عرف ماذا يفعل بالضبط. و هذا ما فعلوه.

9. THE MEDIA
They showed magnificent restraint in the bulletins. No silly reporters. Only calm reportage.
9-
الاعلام.
أظهروا تحكما رائعا. لا مذيعين تافهين. فقط تقارير هادئة.

10. THE CONSCIENCE
When the power went off in a store, people put things back on the shelves and left quietly.

10- الضمير.
عندما انقطعت الكهرباء في المحال أعاد الناس ما بأيديهم إلى الرفوف و مشوا بهدوء

Syukran Ustaz Aminullah Nurdin (al-Bayan Corp) yang memanjangkan mesej ini..semoga beroleh manfaat!! : )

Wednesday, April 13, 2011

Seorang insan itu...

Seorang insan itu...insan yang bernama Tok Guru Nik Aziz. Insan yang amat saya segani. Dalam perjalanan dari rumah sewa ke Universiti Malaya, seperti biasa, saya membuka radio IKIM sebagai peneman setia agar perjalanan beroleh manfaat, dan tidak sekadar dapat mendengar lagu-lagu dan jenaka yang tidak memberi faedah pada diri. Kerana hidup ini sekali cuma, biarlah telinga yang dipinjamkan Allah ini mendengar yang baik-baik. InsyaAllah.

Jam 10 pagi, slot bersama Prof Dr. Muhaya, perjalanan dari rumah sewa ke UM hanya mengambil masa 10-15 minit. Jam 10.15 saya tiba di Akademi, tetapi saya mengambil keputusan untuk terus di dalam kereta untuk mendengar radio sehingga jam 11. Pengisian yang amat mengisi jiwa. Sungguh menarik dan berhikmah tiap bait kata yang keluar dari mulut Prof. Dr. Muhaya. Apa yang menarik, di akhir segmen, seorang pendengar bertanya pada beliau, "who is your best teacher, and why him or her?"

Prof Dr. Muhaya menjawab,( tanpa ada rasa takut di band atau di gam), "my best teacher is Tok Guru Nik Aziz"...subhanallah...kesekian kalinya saya mendengar dari mulut orang yang hebat-hebat bahawa idola mereka ialah Tok Guru Nik Aziz...sebelum ini, Puan Mastura, Pengerusi Lembaga Perpustakaan Negeri Selangor, lulusan United Kingdom, juga menjadikan Tok Guru sebagai idola, kedua-dua mereka menjadikan kaset-kaset ceramah Tok Guru sebagai peneman di kala berhadapan dengan kesesakan jalan raya, ataupun perjalanan yang jauh.

Kenangan di Nilam Puri dahulu kembali segar. Setiap hari Jumaat pagi, saya dan sahabat saya, safiyah, akan keluar seawal 7 pagi, menunggu bas 44 atau jika bas lewat, kami memilih teksi. Kami memilih tempat di hadapan pintu kedai Jaffar Rawas, agar kami dapat melihat wajah Tok Guru ataupun penceramah-penceramah yang lain. Seronoknya suasana begitu, hinggakan saya pernah berdoa..agar mendapat j**** dengan orang Kelantan..heheh...Itulah zaman hati suci, bersih, tulus, ikhlas,........masuk UM KL, Allahuakbar, minggu pertama lagi sudah diajar buat cheers, menjerit-jerit entah apa-apa. Beginikah intelek pada pandangan mereka? Sabo jela...

Kembali kepada pengisian yang diperoleh dari segmen di Radio IKIM tadi, ini pertama kali saya mendengarnya, kebetulan lewat ke UM. Antara istifadah yang diperoleh ialah :

1) Jaga hak Allah, buat apa yang Allah suruh, tinggal apa yang Allah larang, insyaAllah, hidup jadi mudah.

2)Berhenti salahkan keadaan, berhenti salahkan orang lain, lihat ke dalam diri sendiri untuk mencari penyelesaian.

3)Gunakah sifat fatanah untuk menegur ibu bapa. Berlemah lembut dengan mereka. Muhasabah diri kembali, siapa kita tanpa mereka, sewaktu kita tidak tahu membuat apa-apa, merekalah yang setia membantu dan mengajar dengan penuh sabar. Luv both of u umi and abun...:'(

4) Komunikasi yang berkesan, 10% bergantung kepada bahasa, 35 % pada intonasi dan 55 % pada fisiologi. Jika kita ikhlas menegur dengan kasih sayang, insyaAllah..komunikasi akan berkesan. Doa pada Allah.

5)Pesan Nabi s.a.w : Jika mahu tenang di dunia, lihatlah orang yang lebih bawah. Misalnya, jika kita berkereta, lihatlah orang yang hanya mampu memiliki motosikal. Jika mahu berjaya di akhirat, lihatlah orang yang lebih atas. Misalnya, jika kita tidak amalkan puasa sunat, lihatlah orang yang puasa sunat, jika kita tidak solat dhuha, lihatlah orang yang solat dhuha, jika kita jarang-jarang bangun tahajjud, lihatlah orang yang rajin solat tahajjud.

6)Banyakkan bersyukur. Kurangkan cakap 'kalau'. Bersangka baiklah dengan Allah. (saya suka perkataan kalau...nak wat camna ni..huhu)

7)Solat dhuha jangan tinggal

8)Untuk ibu mengandung : banyakkan berdoa terutama dalam tempoh 120 hari pertama, kerana pada hari yang ke 120 lah, Allah tetapkan rezeki, ajal, maut seseorang. Berikan yang halal untuk anak-anak, baik makanan atau apa jua, agar darah yang mengalir dan daging yang tumbuh diberkati Allah.

9)Kunci pintu syurga adalah murah hati.

10) Baca sesuatu yang baru setiap hari, tambah ilmu!

11)Jangan lihat siapa yang cakap, lihat apa yang disampaikan.

12)Simpan 10% daripada pendapatan untuk pendidikan diri dan untuk membina minda.

13)Jika mahu Allah tolong kita, tolong orang lain sebanyak mungkin.

14)Untuk wajah awet muda, kita guna anti aging agent..tapi untuk jiwa sentiasa muda, kita serikan dengan cahaya iman.

15) Titian sirat tersangat gelap, tetapi yang menyuluhnya ialah cahaya iman. Orang yang bertakwa akan dapat melalui titian sirat semudah menggunakan touch n go.

16) Apabila hampir terjatuh di titian sirat, yang menyelamatkan kita ialah silaturrahim, binalah silaturrahim sebaik mungkin, kerana Allah. Maafkan semua orang sebelum tidur. Bangun dengan jiwa tenang, azam baru untuk menghadapi hari ini dengan lebih baik sebagai insan bertakwa.

17)Last...but not least...once again...kata-kata tok guru nik aziz, letakkan dunia bawah dagu, akhirat depan mata...jika kita fokus akhirat, orang keji, orang kata., semua dapat dilalui dengan tenang..kerana kita hanya mengharap redha Allah.

Sekian.

Monday, April 11, 2011

Syukur

Syukur...syukur itu wajahnya pelbagai...syukur dengan perbuatan, syukur dengan pancaindera dan sebagainya..tetapi, asasnya mudah..lakukan apa yang disuruh Allah dan Rasul..tinggalkan apa yang dilarang Allah dan Rasul..itulah tanda syukur..syukur seorang hamba kepada Penciptanya.