Saturday, February 26, 2011

Sahabat


Buat ikhwah dan akhawatku..semoga redha Allah mengiringi kalian...juga mengiringiku..mungkin batas waktu memisah, mungkin juga keadaan membuat kita terpisah..tapi doaku untuk kalian selalu..andai takdir menemukan kembali kita..aku gembira..andai sebaliknya..aku redha..kerana tiap pertemuan dan perpisahan itu sudah tertulis..semoga bertemu dan berpisahnya kita kerana Allah..semoga mendapat naungan di arasyNya kelak..

Friday, February 25, 2011

Semangat!!!!

Setelah dua minggu berperang dengan perasaan yang berbaur. Memilih jalan untuk kehidupan yang mendatang. Berperang antara kehendak dan keperluan, berperang antara kenangan pahit dan kehidupan masa depan yang perlu diteruskan. Berperang antara memilih atau menerima sahaja dengan hati terbuka dan bersedia untuk menjadi memahami dan mengerti sesuatu yang tidak dijangka. Lemah. Perang dengan rasa memang melemahkan, meski tiada setitis darah pun yang tertumpah.

Akhirnya, entah dari mana rasa ini datang. Semangat!! Mungkin ini rentetan dari pertemuan bersama sahabat-sahabat seperjuangan dan juga murabbi yang memberi taujihat. Taujihat dan tasyji' yang membugarkan kembali semangat yang acapkali lesu dan layu. Nahnu Da'iyan Ila Allah. Semoga kalimah ini meniti di bibir-bibir kita setiap waktu dan ketika walau siapa pun kita.

Hidup. Mesti terus, biar suka dan duka hadir silih berganti. Kerana lumrah yang namanya hidup itu memang begini. Sembuhkan segera segala luka dengan dambakan kasih di sepertiga malam. Mujahidah, perlu rawat lukanya segera, agar sembuh dan bisa bergerak semula. Sungguh, doa dan munajat itulah penawar segalanya.

Semoga apa yang berlaku, itu yang terbaik untuk kita. Semoga Allah merahmati dan mengampuni salah dan silap kita. Semoga terbaik selalu..itu doaku...

Ayuh!! duhai diri, langsaikan kerja-kerjamu!! sehabis baik!!


Tuesday, February 22, 2011

Omongan hati II

Pertama kali. Tak tahu kepada siapa harus ku luahkan rasa. Cukuplah Allah sahaja yang mengerti. Kerana Allah yang mengatur kehidupan manusia dan alam seluruhnya. Sungguh. Aku hanya berserah bersama doa yang tidak putus-putus.

Tesis. Suku sudah siap. Alhamdulillah. Bukan masa lagi untuk bergerak cara biasa. Sekarang masa untuk memecut. Selajunya. Usai sarjana dengan natijah yang baik itu impian. Laju, juga perlu tapi bukan utama bagiku. InsyaAllah, semoga mudah urusan.

Sahabat. Semoga yang baik-baik belaka untuk kalian. Itu doaku, doakan aku juga. Aku sentiasa berdoa agar dapat menjadi sahabat yang baik untuk kalian.

Agama. Bukan mesti yang belajar agama saja baik. Itu pasti. Siapa sahaja yang mahu Islam menjadi landasan hidupnya, tentu baik orangnya.

Sekadar ini omongan hati. Hati sendiri yang sukar di mengerti.