Wednesday, March 10, 2010

Sekadar Perkongsian

Gambar yang senget ini diambil menggunakan kamera laptop,
jadi, faham-fahamlah kenapa gambarnya senget=)


Ber"kurun" lamanya buku ini tersusun rapi di rak buku saya. Buku-buku yang bersubjekkan falsafah memang tidak menarik perhatian saya untuk dibaca (dulu). Akhirnya, dua hari yang lalu, saya mula tergerak hati untuk membacanya. Semasa zaman ijazah dahulu, subjek falsafah merupakan subjek wajib bagi memenuhi silibus pengajian Islam untuk progam Sains Gunaan Dengan Pengajian Islam, UM. Runsing dan pening memahami rangkai kata subjek-subjek falsafah ini seperti Epistimologi, Falsafah Sains Islam, Falsafah Islam. Kata orang perak, "apa kebendenye ni", itulah perkataan yang keluar dari mulut saya dan juga segelintir rakan-rakan yang pening kerana tidak memahami apa sebenarnya yang ingin disampaikan oleh penulis buku-buku yang berbentuk falsafah ini. Dahulu, bagi saya, falsafah hanya menyusahkan dan sesuatu yang ringkas akan jadi rumit bila diterangkan oleh orang-orang falsafah.

Tetapi, itu dahulu. InsyaAllah dan Alhamdulillah, saya kira, saya sendiri sudah merasai kepentingan falsafah.

Berbalik kepada buku Pemikir Islam : Prof Ismail Ragi Al-Faruqi oleh Abdul Halim bin Ramli. Pembacaan saya masih di bab-bab awal buku ini, namun begitu, ada sesuatu yang ingin saya kongsikan, iaitu kata-kata Prof Ismail Ragi al-Faruqi :

"....We have an extremely important task ahead us. How long are we going to content ourselves with the crumbs that the West throwing us?. It is about time that we make our own original contribution. As Social Scientist, we have to look back at our training and reshape it in the light of the Qur'an and Sunnah. This is how our forefathers made their own original contributions to the study of history, law and culture. The West borrowed their heritage and put in secular mould. It is asking for too much that we take this knowledge and Islamize it?"
-Kata-kata Al-Faruqi semasa berlangsungnya konfrensi tahunan AMSS(Association of Muslim Social Scientist) kedua di Camp Hoyt, Indiana pada tahun 1972-

Renung-renungkan.
Sekian.

Sunday, March 7, 2010

Cinta Sang Murabbi
Tajuk cinta tentu sahaja agak klise didengar. Saya sendiri mula rasa muak dengan tajuk itu. Bermula dengan larisnya Novel Ayat-ayat Cinta, maka terbitlah lambakan novel yang mempertaruhkan tema yang sama dipasaran. Tetapi, cinta itu fitrah buat semua manusia, baik lelaki atau perempuan. Semua mahu dicintai dan mencintai, cuma, betul atau salah caranya bergantung kepada keimanan empunya diri.


Cinta Sang Murabbi. Begitulah tajuk forum yang bakal diadakan pada 10 Mac 2010 di DKU API, Bakal menampilkan panelis-panelis hebat. InsyaAllah, sama-sama kita hadiri. Saya yakin, perbincangannya bukan tertumpu kepada yang "klise" itu, tetapi lebih luas berdasarkan tajuknya, cinta sang murabbi.


Saya sendiri jatuh cinta pada filem sang murabbi. Filem ini diperkenalkan kepada saya oleh sahabat saya Munirah. Munirah menyarankan saya menonton, buat penguat semangat. Syukran sahabat. Usai menonton filem ini, saya mula menanam minat untuk menjadi guru. Tentu agak kelakar didengar. Tetapi, itulah kesannya pada saya. Alhamdulillah, Allah memberi peluang kepada saya untuk merasa nikmatnya menjadi guru walaupun sekadar empat bulan. Tika menjadi guru sedikit masa lalu, saya sedar, ilmu saya masih banyak kelompangannya. Justeru, saya memilih untuk masih terus belajar, meskipun proses pembelajaran adalah sepanjang hayat, namun, pembelajaran formal perlu untuk insan seperti saya (perlu ada faktor penolak, jika tidak, sekadar statik bukan dinamik).


Berbalik kepada Filem Sang Murabbi. Cerita yang memaparkan kreatifnya seorang pendakwah dalam usaha menarik minat mad'unya mendekati Islam. Faktor kreatif ini sudah pasti tak akan terjadi tanpa ilmu yang mapan. Begitulah kita para daie-daie hari ini, perlu ada ilmu yang luas, teknik yang baik dalam memurnikan usaha dakwah dan tarbiyah. Peringatan buat diri sendiri yang selalu lemah dan leka. Acapkali perasaan tidak layak menghantui diri. Namun, atas dasar islah nafsak, ud'u ghaira, diri yang lemah bisa digagahkan.


Sang Murabbi. Cerita yang dimasukkan dalam kategori pembakar semangat bagi saya, selepas video-video Palestina yang pastinya membuatkan diri tak mahu berhenti belajar sebagai jihad. Namun, lumrah biasa sang manusia, mudah lupa.(diri saya sendiri terUtamanya)


Sang Murabbi. Lagu doa rabitah dan lagu sang murabbi yang sangat berbekas dalam hati. Tahniah buat pembikinnya. Moga-moga satu hari nanti, Malaysia juga punyai pembikin filem yang Islami (Islami total).


Rabitah- Izzatul Islam