Saturday, March 6, 2010

Islamic Medicine Colloquium

In The Name Of Allah Most Gracious And Most Merciful


Alhamdulillah, Segala Puji dan Puja hanya untuk Allah, pengatur sekelian alam..

Hari ini, saya diizinkan oleh Allah menghadiri Kolokium Perubatan Islam, di Auditorium Utama, Kuliyah Kejuruteraan Universiti Islam Antarabangsa, Gombak. Perjalanan pergi dan pulang dari Gombak hari ini bertemankan hujan. Syukur, setelah berbulan cuaca panas yang membahang "mencerahkan" tanah air. Akhirnya, hujan turun membawa rahmat buat tumbuh-tumbuhan yang perlukan air untuk mandiri. Juga buat seluruh makhluk di muka bumi ini. Mari lafazkan tahmid.

Islamic Medicine Colloquium dianjurkan oleh HAKIM iaitu Himpunan Keilmuan Muda dan juga IYC . Mungkin agak lewat saya mengenali HAKIM, tetapi "perkenalan" ini sangat bermakna bagi saya. Dalam usaha meneruskan kesinambungan budaya Islamisasi Ilmu, saya kira HAKIM merupakan platform yang baik.

Topik yang dikupaskan hari ini adalah berkaitan perubatan Nabi dan juga Homeopathy. Keempat-empat speaker pada hari ini sangat menarik dan bijak mengupas setiap topik yang dibincangkan. Majlis ini diakhiri dengan sebuah Forum yang panelisnya adalah speaker-speaker yang membentangkan kertas kerja.

Perubatan Islam dan Perubatan Nabi adalah dua perkara yang berbeza. Perubatan Nabi adalah berdasarkan Hadith-hadith Nabi S.A.W. Manakala Perubatan Islam pula, mencakupi seluruh tradisi dalam dunia Islam dan mengikut lunas-lunas Islam. Tertarik dengan peringatan yang diberikan Dr. Rehan Zaidi yang mengatakan jangan mudah mengutip ayat-ayat al-Qur'an atau Hadith untuk dijadikan hujah jika kita tidak benar-benar memahaminya. Peringatan ini wajar diambil perhatian bagi sesiapa yang suka "mengambil kesempatan" dengan hadith-hadith untuk menghasilkan sesuatu produk contohnya.

Kesimpulan yang ringkas ingin saya kongsikan di sini, kembalilah kita kepada tradisi yang kita ada (Qur'an, Sunnah, dan amalan para ilmuwan Islam) selain menguasai ilmu yang didoktrin dari barat dalam usaha mengislamisasikan kembali ilmu-ilmu tersebut.

Sekian.

Wednesday, March 3, 2010

Kaca Mata Seorang Marhaen


Seorang demi seorang melompat..
agaknya sudah rimas menjadi manusia
mahu cuba-cuba jadi sang "lompat"...
apa yang tak kena ya?
Iyala..
Siapa tak mahu jadi sang lompat
Kalau poket bisa jadi mampat...?


Runsing sang marhaen memikir...
sang marhaen yang hanya punya akhbar dan tv di rumah
akhbar ini kata begini
akhbar itu kata begitu
pening pening...
tv?
kotak empat segi itu
muak, loya, jelik
sampai geli tekak mahu menonton


Pening sang marhaen siapa peduli
Duduklah sang marhaen memikir sendiri
apa kan jadi negaraku ini?

Monday, March 1, 2010

Israel Mengganas Lagi

"Israel ?"

" Ya, si negara haram itu mengganas lagi."

"Owh, ku fikir mereka sudah insaf" kata si merah sambil menggigit selera burger Macadonol."sebab tu aku ajak kau ke sini".

"Apa kau fikir ada perkataan insaf dalam kamus kehidupan mereka yang keji itu?, dasar negara haram, merampas sesuka hati," kata sang hijau sambil terkenang negerinya pernah menjadi mangsa rampasan kerajagaan yang kejam. Dek kerana sukar menerima kekalahan, akhirnya kera-kera itu merampas dengan cara kotor. Huh. Tapi sukar juga disalahkan kera-kera itu, bak kata pepatah, tangan yang ditepuk sebelah tidak berbunyi. Begitulah kurang lebih maksudnya.

"apa kau sedang menyindir aku?" si merah bangun ke singki membasuh tangan usai perutnya kenyang menjamah burger macadonol tadi.

"Menyindir? apa yang kau terasa?"

"Ya lah, kau mahu menegur aku bukan? Aku tahu, burger ini untungnya buat negara haram itu, tapi aku tak fikir untung yang sedikit ini cukup untuk di buat peluru, ya, barangkali jika dibuat peluru pun, anggap sajalah peluru ini sesat barangkali, ataupun peluru yang terkena yahudi itu sendiri"

Argh..banyak pula alasan si merah ni," Suka hati engkaulah." "Jomla kita, aku tak sanggup berlama-lama di sini".

"Alah, kau teringin bukan?"sang merah menduga. makan sajalah sedikit.

"Bukan aku teringin, bahkan aku tak lalu".

Terjegil mata sang merah mendengar, seraya bangun membuntuti sang hijau sambil senyum mengejek.

"Hijau, habis, kau langsung tak guna barang-barang yang perlu dipulaukan itu?"

"ya, aku guna, handphone aku ni, kau tak nampak"

"kenapa kau tak campak saja"

"aku akan campak, bila dah rosak"

"tengok..iman kau pun tak sekuat mana"

"kalau dah beli si merah, dan kita buang sedangkan masih elok, bukankah itu membazir namanya".


"yalah, berdalihlah lagi, sudahlah, aku bosan bicara dengan kau" kata sang merah sambil menghidupkan enjin motornya.

"yalah, hati-hati menunggang tu, mengucap dulu, siapa tahu ajal kau atas jalan raya"

"ya..kau pun, eh..jangan lupa, malam ini konsert amal palestina, aku pengarahnya, kalau tak ramai yang pergi, malu aku" sang merah menutup bicara.

Apa? Masakan dia pengarahnya...senang lenang saja dia berbicara seolah tiada rasa simpati, rupanya dia pula yang anjurkan konsert amal itu..apakah tujuannya? Istighfar panjang sang hijau, apa nak jadi ya dunia ini. Bisik hatinya sambil membelek-belek akhbar hari ini. "Tentera Israel ceroboh Masjid al-Aqsa". Ya Allah, apa saja yang boleh aku lakukan. Aku mahu berjihad di sana..tapi jihad ku disini pun aku gagal. Tak mengapa hijau, jangan putus asa...suara nuraninya menitip semangat.