Thursday, March 10, 2011

Kantuk


Jam 8.07 pagi, sudah berada di perpustakaan. Cadangan awal mahu ke UKM, Bangi dengan dua tujuan, berjumpa makteh untuk mengambil barang yang akan dibawa pulang ke kampung petang ini dan mencari rujukan untuk penulisan. Tetapi, perancangan itu akhirnya bubar! Pertama, makteh terlupa membawa barang tersebut ke pejabat, kedua, kerana badan yang sedikit lesu dan terasa malas memandu jauh(jauh kah?). Lantas, ke varsiti tercinta ini akhirnya tempat ku tuju.=)

Minit-minit pertama lagi pagi ini, facebook! Oh, no...sememangnya gagal azam hari kelmarin, mungkin akan berjaya jika 'deactivate account'!. hurm...ide bernas. Tapi, mungkin bukan sekarang.Heheh.

Kantuk. Oh, jika dia bertandang, memang. Merunsingkan. Setakat ini masih bisa ditahan. Seminit dua lagi, mungkin kepala ini akan tersembam di meja. Apapun, bertahan!! Tarik nafas sedalam-dalamnya, lepas! Tidak. Mata masih begini, kuyu sahaja. Aksara yang ditaip pun seolah-olah kelabu warnanya.

Hari ini, di dalam planner tercatat :10/3/11--kajian mengenai perincian botani kurma dan buah tin. Dua buah buku tebal di depan mata ini sedari semalam hanya sekadar hiasan. Kertasnya kuning, tulisannya kecil. Menambahkan kantuk! Namun, perlu juga dihadam meski 'membos**kan'. Huhu.

Sekadar ini bebelan di pagi hari. Mahu berjalan-jalan sehingga hilang kantuk ini.

Wednesday, March 9, 2011

Masbuk dan Muwafiq


Bismillah..
Hari ini, seperti minggu-minggu sebelum ini, saya diamanahkan untuk menilai perbentangan subjek Praktikal Ibadah bagi pelajar APIDS. Tajuk-tajuk sebelum ini seperti solat duduk, solat baring, tayammum menunjukkan bahawa Islam sememangnya agama yang mudah. Hingga sekecil-kecil perkara pun diendahkan oleh Islam.

Tajuk hari ini berkaitan dengan solat berjemaah iaitu solat masbuk dan muwafiq. Justeru, sedikit perkongsian mengenai solat masbuk dan muwafiq ini akan saya catatkan di sini.=)

Kelebihan Solat berjemaah

Sabda Nabi s.a.w : "Solat berjemaah itu lebih afdal daripada solat berseorangan dengan kadar 27 darjat"

Jika ditamsilkan darjat itu dengan wang. Cuba fikirkan, siapa yang tidak mahu jika diberi wang 27 ringgit jika kita melakukan kerja beramai-ramai, sedangkan jika kita melakukan kerja seorang diri, kita hanya dibayar seringgit.

Subhanallah, begitu pemurahnya Allah. Solat jemaah juga merupakan kekuatan umat Islam, sebagai contoh ialah 'ibrah yang boleh diambil dari kisah Sultan Muhammad al-Fateh. Sebaik-baik tentera yang mana mereka tidak meninggalkan solat berjemaah.

Solat Masbuk

Makna : makmum yang ketinggalan. (iaitu makmum yang tidak mendapat masa yang cukup untuk membaca al-fatihah bersama Imam)
Situasi : 1) semasa makmum masuk berjemaah, imam sedang rukuk atau hampir-hampir akan rukuk.

---Sekiranya imam rukuk, maka hendaklah ia terus bertakbir serta niat dan berdiri sebentar(sekadar bacaan Subhanallah), kemudian terus rukuk bersama imam.
---Sekiranya dapat berhenti bersama imam semasa rukuk, ia dikira satu rakaat

Situasi : 2) Dapat membaca fatihah bersama imam, tetapi dalam masa yang singkat

---Maka hendaklah membaca al-fatihah sekadar mana yang dapat dan teruskan mengikut imam.

Solat Muwafiq

Makna : makmum yang mempunyai masa yang cukup bersama imam untuk membaca al-fatihah dengan bacaan yang sederhana ( makmum ini ketinggalan sedikit daripada imam kerana imam terlebih dahulu rukuk)

--- hendaklah dihabiskan bacaan al-fatihahnya sehingga imam sehingga tempoh imam bangun dari sujud yang kedua.
--- sekiranya makmum masih tidak selesai bacaan fatihah sedangkan imam sudah berdiri atau tahiyat akhir, maka makmum perlu memilih untuk mufaraqah(berpisah daripada imam) atau terus mengikut perbuatan imam dengan rakaat tersebut tidak diambil kira.

Sekian, wallahu'alam..

Rujukan : Indahnya Hidup Bersyariat, Telaga Biru.

Monday, March 7, 2011

Facebook

Duh...rasa masa sangat terbuang dengan facebook. Ya, manfaat memang diperoleh,tidak dinafi...Justeru, bagaimana ya? Lantas, aku mengambil keputusan, isnin saja hari facebook...untuk aku...berjayakah?? cuba dulu baru tahu..

Selamat tinggal facebook, jumpa lagi minggu depan..aku mahu fokus!!! tolong jangan menggoda aku...huhuhu..