Saturday, August 30, 2008

MERDEKA

Esok, 31 Ogos 2008 negara yang tercinta ini bakal memasuki usia 51tahun sebagai negara yang merdeka. Apa makna merdeka? Sudah terlalu ramai menafsirkan makna merdeka.

Bagi diri saya, merdekanya diri ini bila tiada rasa gentar selain kepada Allah Tuhan Empunya Alam ini. Itulah perjuangan kemerdekaan yang masih belum saya capai. Takut itu dan takut ini masih menjadi sikap saya yang akan saya buang jauh-jauh untuk tampil sebagai hamba Allah yang merdeka.
********
Kelmarin, saya berkesempatan menonton Teater 2 jam sebelum Sultan Alauddin syahid diracun purnakarya Faisal Tehrani. Bagi saya, teater itu cukup merdeka, pukul rata, semuanya mengena. Pelbagai isu politik diketengahkan dan perkaitan dengan kisah Sultan Alauddin syahid diracun amat menjadi. Itu hanyalah komen saya yang bukan sesiapa dan baru pertama kali menonton teater. Saya doakan akan ada drama mahupun filem yang juga sebegitu, merdeka dalam menyampaikan mesejnya. Kelmarin juga, seusai teater melabuhkan tirai, saya berkesempatan bersua empat mata dengan penulis yang saya kagumi itu, meminta beliau menandatangani novel Tunggu Teduh Dulu yang baru saja dibeli. Pada mulanya, saya agak keberatan untuk menonton teater seorang diri lantaran sahabat-sahabat yang lain semuanya tidak mahu turut serta dek kerana tugasan lain yang lebih penting bagi mereka, tetapi kerana minat yang mendalam terhadap dunia seni sastera, saya beranikan diri untuk pergi seorang diri. Ya, saya perlu berani untuk menjadi merdeka.
*******
Tunggu teduh dulu, terasa begitu dekat dengan jiwa, pertama kerana wataknya(salsabila) adalah sama seperti nama kakak yang paling saya sayangi di dunia dan kedua kerana pertanian yang ditonjolkan. Apa sahaja yang ada kaitan dengan pertanian, akan menjadi kegilaan saya. Tunggu teduh dulu juga tentang muslimah yang merdeka.
*******
Merdeka, malam merdeka bagaikan malam pesta yang tiada faedah, muda-mudi bercampur bebas, untuk apa? barangkali itu makna merdeka bagi mereka..
*******
Merdeka, merdeka, merdeka.. Banyak kisah sejarah sebelum merdeka yang digelapkan.
Merdeka, merdeka, merdeka.. bisakah Malaysia merdeka selama-lamanya???

Thursday, August 28, 2008

16 SEPTEMBER PULA SELEPAS INI

Demam pilihanraya umum yang lalu masih belum surut....

Selepas satu..satu..

Ada ada saja peristiwa baru dalam arena politik tanahair..


Apa-apa pun yang berlaku..

Sejujurnya,

Rakyat biasa seperti saya..

Benar-benar mengharapkan politikus-politikus ini..

Tidak hanya mementingkan kepentingan mereka..

Tetapi berfikirlah tentang rakyat..

Tentang masyarakat yang menanggung susah..

Dek kerana demam pilihanraya yang tak kebah-kebah..


Jangan...

Jangan kerana terlalu asyik dengan pertarungan pentas politik..

Keruntuhan akhlak remaja dipandang sebelah mata..

Sudah-sudahlah....


16 September pula selepas ini...

Apa yang akan terjadi......?

Moga-moga itulah penawarnya..

Bagi demam yang belum kebah...

Sunday, August 24, 2008


SOLAT SUNAT DHUHA

Solat dhuha adalah sembahyang sunat 2 rakaat atau lebih. Maksimanya 12 rakaat.

Drp Abu Hurairah,

Sabda Nabi saw,"Telah berpesan kepadaku temanku (Rasulullah saw) tiga macam pesanan: Puasa 3 hari setiap bulan, sembahyang dhuha 2 rakaat dan sembahyang witir sebelum tidur" (riwayat Bukhari & Muslim)


Drp Anas,

Sabda Nabi saw,"Barang siapa sembahyang dhuha 12 rakaat, Allah akan membuat baginya istamna di syurga" (riwayat Tirmidzi & Ibnu Majah)


Rasulullah bersabda yang bermaksud,"Siapa saja yang dapat mengerjakan solat Dhuha dengan istiqamah, akan diampuni dosanya oleh Allah, sekalipun dosa itu seluas lautan."Rasulullah bersabda lagi,"Solat Dhuha itu mendatangkan rezeki dan menolak kefakiran (kemiskinan), dan tidak ada yang akan memelihara solat Dhuha kecuali hanya orang-orang yang bertaubat."


Di dalam hadis yang lain pula diterangkan seperti berikut:"Bahawasanya di syurga ada pintu yang dinamakan, "Dhuha." Maka jika kamu datang hari kiamat kelak, serulah (malaikat) penyeru: manakah orang-orang yang telah mengerjakan solat Dhuha? Inilah pintu kamu, silakan masuk ke dalam dengan rahmat Allah." Al-Tabrani


DOA SOLAT DHUHA :

"Ya Allah sesungguhnya waktu Dhuha, waktu dhuha-Mu, cahayanya cahayaMu, kerinduannya kerinduanMu, kekuatannya kekuatanMu, ya Allah sekiranya rezekiku ada di langit maka turunkannya jika ada di bumi keluarkannya. Jika cahaya jauh pendekatannya dan jika ada hampir maka permudahkannya dengan kebenaran dhuhaMu, cahayaMu, kekuatanMu dan kesucianMu, berikanlah kepada hamba-hambaMu yang soleh. Allah cucuri rahmat ke atas penghulu kami Nabi Muhammad dan atas keluarga dan para sahabatnya serta kesejahteraan. Dan segala puji bagi Allah Tuhan seru sekalian alam."
semoga menjadi amalan kita semua..disamping memperbaiki ibadah yang wajib..marilah bersama memperbanyakkan amalan sunat