Thursday, July 29, 2010

Kenangan di Seminar Warisan Nabawi 2010


Khasiat Buah-buahan Yang Disebut Di Dalam Al-Qur’an : Satu Tinjauan awal Terhadap hadith-hadith sunan sittah dan kajian Sains

Oleh :Sumaiyah Mohd Tamizi (Pelajar Sarjana Universiti Malaya)

& Ishak Suliaman (Prof Madya Jbtn Qur'an & Hadith)

& Halijah Ibrahim (Prof. Institut Sains Biologi)

Abstrak: Sejak kebelakangan ini, kecenderungan masyarakat mengamalkan makanan yang disebutkan di dalam al-Qur’an dan al-Sunnah merupakan sesuatu amalan yang positif. Hal ini dapat dilihat melalui kemunculan pelbagai syarikat yang menawarkan produk-produk makanan kesihatan yang bertemakan makanan al-Sunnah. Antara makanan yang disebutkan di dalam al-Qur’an ialah buah-buahan, madu, susu, manna dan lain-lain. Artikel ini akan menyoroti buah-buahan yang disebutkan di dalam al-Qur’an iaitu Kurma (Phoenix dactylifera), Zaitun (Oleo europea), Tin (Ficus carica), Delima (Punica granatum) dan Anggur (Vitis vinifera). Ayat al-Qur’an tentang buah-buahan ini tidak menyebut kebaikannya secara langsung, tetapi keyakinan tentang keistimewaan buah-buahan ini adalah kerana ianya disebut di dalam al-Qur’an yang merupakan mukjizat teragung dan ia adalah bukti kekuasaan Allah S.W.T. Artikel ini bertujuan untuk me khasiat buah-buahan ini berdasarkan hadith-hadith Nabi S.A.W melalui Sunan Sittah (Shahih Bukhary, Shahih Muslim, Abu Dawud, At-Tirmizi, Nasaie dan Ibn Majah) dan juga kajian-kajian sains melalui jurnal-jurnal penyelidikan dan buku-buku perubatan Islam. Hasil analisis ini dapat dimanfaatkan oleh segenap lapisan masyarakat sebagai alternatif dalam pencegahan dan perawatan pelbagai penyakit.

Kata kunci : Buah-buahan yang disebut di dalam al-Quran, Sunan Sittah, Penemuan Sains

*kertas kerja ini dibentangkan di Seminar Warisan Nabawi, SWAN10, di Fakulti Pengajian Qur'an dan Sunnah, Universiti Sains Islam Malaysia pada 28 dan 29 Julai 2010.


-Alhamdulillah, membentangkan kertas kerja di luar kampus sendiri merupakan pengalaman baru. Syukur, segalanya berjalan lancar. Semoga yang mendengar beroleh manfaat. Terima kasih buat Ustaz Ishak dan Prof Halijah atas bimbingan dan dorongan. Minggu depan, satu lagi pembentangan dan kali ini ditempat sendiri. Tajuk kertas kerja yang lebih mencabar. Pening menyiapkannya. Semoga dapat memberi manfaat kepada yang hadir. InsyaAllah.


Buah cempedak di luar pagar,

Ambil galah tolong jolokkan,

Saya penuntut ilmu yang sentiasa mahu belajar,

Kalau salah tolong bimbing dan betulkan.