Friday, February 10, 2012

Man Jadda Wajada : )

Bismillah...
Salam Jumaat yang berkat...hari yang terdapat satu saat yang mustajab untuk berdoa..

Pejam celik, sungguh cepat dan pantas masa berlalu..kata abang, bila jadi pelaut, terasa benar masa berlalu bagaikan air. Dua tahun bergelar pelajar sarjana, bagaikan baru semalam mendaftar. Kadang-kadang putus asa itu mampir. Segera diusir, ingatkan diri, Nabi s.a.w. tidak suka umatnya yang berputus asa. Genggam bara api biar sampai jadi arang.Membaca novel 'Negeri 5 Menara' karya A. Fuadi sungguh memberi inspirasi, Man Jadda Wajada, siapa yang bersungguh-sungguh, pasti mendapat hasil! : ). 

Sumaiyah, bersungguh-sungguhlah siapkan tesis. Semoga Allah mudahkan dan beri ilham dan idea yang baik, supaya hasilnya bisa memberi manfaat buat ummah. Amiin.

*Pagi Jumaat, menghantar abang lewat bicara di hujung telefon, abang pergi lagi, Bintulu-Sodegaura. Doa saya saban hari, semoga Allah pelihara insan yang saya cintai ini , apalah saja kapal yang besar itu jika dibanding dengan lautan ciptaanNya yang sungguh luas. Semangat 'man jadda wajada' abang juga memberi inspirasi untuk diri terus berusaha. Semoga kita bisa sentiasa bersama, jikapun bukan di mata, tetapi di hati dan di dalam doa, jikapun bukan di dunia, moga-moga di syurga, insyaAllah. Inna ma'al 'usri yusra. Bersama kesusahan, ada kesenangan.

Sunday, February 5, 2012

Wahai Purnama


Wahai purnama....wahai purnama
Yang indah lagi sempurna
Bagaimana...bagaimana
Nak  ku luah dengan kata-kata
Engkau menyinar di alam tinggi...di alam tinggi...
Terangi kegelapan dan kebatilan..
Dengan mu alam bergemerlapan...bergemerlapan...
Zahir batin nur nikmat dan kemuliaan
Selawat Allah ke atasmu selama-lamanya
Siang dan malam jua...siang dan malam jua
Selawat jua pada ahlimu dan sahabatmu...
Mereka yang istimewa dan sempurna..

-Salam Maulidurrasul 1433H-