Friday, January 29, 2010

TAHNIAH PRO-M

Tak kiralah menang atau kalah...tahniah Pro-M!



Cerita semalam..

Semalam merupakan hari pengundian bagi pilihanraya kampus. Pengundian kali ini menggunakan sistem e-undi. Justeru, keputusan pengundian dapat diketahui lebih cepat berbanding pilihanraya sebelum ini yang keputusannya hanya dapat diumumkan setelah jam 2-3 pagi. Saya tidak melepaskan peluang untuk menghadiri pengumuman tersebut di DTC petang semalam.

Tiba di DTC bersama Kak Huda jam 6 petang, sewaktu masa pengundian telah ditutup, ternyata sudah ada mahasiswa yang memenuhi perkarangan DTC. Tetapi mungkin hanya 30 peratus sahaja penyokong pro- mahasiswa yang ada ketika itu. Penggerak langsung tak nampak kelibat mereka.

Sementara menunggu masa dibenarkan masuk ke dewan, saya dan Kak Huda membuka cerita masing-masing, maklumlah lama tak jumpa. Bercerita tentang Mesir tentu sahaja tak akan habis ceritanya, tiba-tiba, "eh! Dr. Hassan", Dr. Hassan merupakan pengarah Malaysian Student Department di University Cairo, beliaulah bagaikan bapa tika kami di Mesir bulan 6 tahun lalu. Mungkin inilah "chemistry". Dr. Hassan pulang untuk menghadiri Mesyuarat bersama NC dan juga menghadiri sesi Viva pelajar PhD beliau. Menyuarakan hasrat untuk ke Mesir lgi, ahlan jawab ustaz. Dr. Hassan seorang yang sangat berdisiplin dan berwibawa. Beruntung mengenalinya.



Dr. Hassan(berbaju batik) pada malam menyampaikan sijil peserta kursus Bahasa Arab
di Kuliyyah Dar el-Ulum, Universiti Kaherah

Kurang lebih jam 6.30 petang, mahasiswa dibenarkan masuk. Namun, tika itu masih ramai yang belum hadir, barangkali ramai yang menjangkakan pengumuman akan dibuat sebelah malam. Mungkin, getus hati. Memilih kerusi yang paling hampir dengan skrin memudahkan saya untuk melihat keputusan yang diumumkan. Melihat senyuman ayahanda TNC membuatkan hati gusar. "lain macam ayahanda senyum" bisik Kak Huda. Saya memberitahunya, tahun lepas instinct saya mengatakan Pro-M kalah, tetapi ternyata menang, tahun ini gerak hati saya juga berkata begitu. Maknanya, yang pertama, InsyaAllah Menang, Kedua, gerak hati saya ini ternyata tak boleh dipakai. Ketawa kak Huda mendengarnya.

Pengumuman dibuat oleh Dato' NC bermula dengan calon-calon yang menang tanpa bertanding, ternyata GERAK mendahului. Kemudian, calon yang menang untuk fakulti, jujurnya saya langsung tidak mengenali calon fakulti. Justeru, saya hanya melihat reaksi Pro-M dan GERAK, siapa yang bersorak tanda dia menang, dan ternyata GERAK juga yang bersorak lebih. Badan mula menggeletar, air mata hampir ditumpahkan. Tiba pengumuman untuk Calon Umum, Alhamdulillah...Pro-M menguasai 8/9. Alhamdulillah, Alhamdulillah, Alhamdulillah.


GERAK, Pro-M dan Perubahan.

Saya bukanlah sesiapa untuk mengulas berkaitan perubahan di Kampus. Saya hanyalah mahasiswa biasa yang memerhati dan terkadang terlepas pandang juga dengan apa yang berlaku. Tetapi, jujurnya, saya yakin Gerak tak mampu membuat apa-apa perubahan pun. Bagi saya, pendokong-pendokong gerak hanyalah mangsa-mangsa hedonisme yang tahu berhibur sahaja. Maafkan saya jika salah. Tetapi saya yakin, jika sesiapa sahaja membuat perbandingan Pro-M dan Gerak, tentu elemen berhibur itu berjaya ditonjolkan oleh GERAK. Suka meniru dan kering idea, itu juga saya kira sesuai untuk gerak, kala Pro-M memilih oren, mereka memilih kuning, kala Pro-M dengan hidup Mahasiswa, mereka dengan hidup GERAK. Kembangkan sikit minda kalian, jangan meniru saja.

Pro-M dan perubahan, Keep on Changing..Yes We Can. Saya yakin Pro-M sentiasa boleh melakukan perubahan. Biiznillah.

Semoga kalah dan menang yang diperolehi ini tetap tidak menggugatkan keimanan dalam diri kita. Buat aktivis-aktivis Pro-M, jaga akademik kalian, laksanakan tanggungjawab sebaik mungkin sebagai pelajar di Uni Perdana ini. Paling penting, jaga hubungan kita dengan Allah, insyaAllah mudah hubungan kita sesama manusia.

Wednesday, January 27, 2010

CORAT CORET

HARI HARI SEORANG PENUNTUT ILMU

Yup...setiap hari aku sebagai penuntut ilmu...Experience is the best teacher..i agree with that..penat berbahasa baku, kali ni nak berbahasa rojak plak..today is my busy day (i dont peduli if my grammar is bad)dari pagi menunggu bas...tak sampai-sampai...sejak tak berkereta ni, bas menjadi pilihan utama (bukan IKIM)..motor? kurang suka..dan tak retipun bawak motor..berbalik kepada bas..oleh kerana bas tak datang-datang..after that, i choose taxi to go to fac science..hari ni hari keempat appoinment dengan Prof. my 2nd supervisor for master research..hopefully tak cancel lagi macam sebelum2 ni..nak sangat jumpa prof..Alhamdulillah..9.30pg, mesej prof.."prof..boleh saya jumpa pagi ni?"...telepon pon menyala dan bergegar kemudiannya(sebab silent, so bergegarla) "Boleh, saya baru nak ke pejabat"..tersenyum girang aku membaca mesej tu...akhirnya....

10.20 pagi, "assalamualaikum prof", prof pon kata masuk2 sumaiyah..berbincang panjang dengan prof..almost 2 hour, Alhamdulillah...banyak ilmu yang dicurahkan..i've bad habit, suke takut2 nak suarakan pendapat, and dah ditegur oleh prof.."dont be scary at me..just say what u want to do for ur research, then we will discuss"..prof menegur kebanyakan student hari ni, just follow what their supervisor give and ask...expand ur mind!! u're researcher..not follower..itula kata-kata prof yang sangat berbekas di hati nie...cuba u tengok Einstein..dia just tengok buah, and ask, bakpo buah ni jatuh ke bawah tak naik ke atas..then he thank and come out with gravity theory..and all over the world till now use it..

yeah..after almost 2 hour..very long discussion...i'm realise that i need to learn...learn and learn more to make sure aku betul2 kuasai apa yang aku nak kaji nih...huhu..Allahumma Yassir Umuri Fid Dunya Wal Akhirah...

Habis jumpa prof, ke lab AG.1 kacau suriati(bekas rumate kat NP dulu) buat keja..pastu ajak su makan tengahari..nak makan kat mana? Rumah U ke FaksSc? KPS, jawabku tanpa peduli KPS tiada dalam senarai..hajat hati nak belanja su makan setelah lama tak jumpa..tapi rezeki..su pulak mendesak2 nak blanje..pastu aku pulak mendesak2 nak blanje su air...then, ke CIMB, buat CIMBClicks, supaya mudah urusan transfer-menransfer duit lepas ni..bayar yuran pon senang..rezeki murah..dapat sotong kurita mainan hadiah dari CIMB..hehe.....(tak tau nak wat apa..bleh bagi kat anak menakan).

Then...waiting for bus again.....almost 35minute..akhirnya...aku menyedekahkan sekali lagi duit pada pakcik taxi.."pakcik berenti kat IPS ye"..(jimat skit duit)..kat IPS, buat urusan pendaftaran subjek..then jalan kaki ke kolej yang dikuasai penggerak mahasiswa ni...(pulang disambut banner2 kuning)..hadui...sakit mata(walaupun suke warna kuning)..

balik kolej..rehat2 tarik nafas..legakan kepenatan....kekejangan kaki dan sebagainya...menyarung kembali kasut yang dah berlubang-lubang tu..kali ni destinasinya API..tempat paling damai kat UM ni(bg ana la..).jumpa kak ani kesayangan student SGPI, bagi tesis suriati untuk pertandingan tesis..mudah-mudahan berjaya..amiin..then, balik ke kolej bersama rumate menggunakan dua batang kaki yang dikurniakan Allah ni(moga adala kalori yang terbakar)...


PRK 2010

Hari ni, hari terakhir adik-adikku berkempen..and aku dapat tahu..juniorku SGPI ada yang jadik calon GERAK..adui..istighfar panjang aku dibuatnya.................
PRO-M dan GERAK, which one yang patut disokong..tanpa ragu-ragu..aku memilih PRO-M..walaupun takyah mengundi...nak pilih jugak..Semoga Allah berikan kemenangan buat kalian..sebak ada, terkilan pon ada sebab tak dapat nak tolong apa-apa pun sem ni...nak harapkan PRK akan datang..lagila tak bleh kot...walaupun aku ni bukanla sape2..tapi jadi tukang basuh pinggan pon amat bermakna dah..masalahnya, tahun nie..jadi tukang basuh pinggan pun tak...maafkan akak ye adik2 ku sayang...(walaupun ada yang sebaya..akak jugak la..i'm senior..hehe...

BUKU

sejak bergelar pelajar sarjana ni..sehari mesti paling koman, baca 5 page...itu syarat wajib untuk diri sendiri...kalau tak 10 tahun pon takleh siap tesis ni...bila bace2..hadeh..peningnya nak paham..kalo dulu(waktu undergrad) bila tak paham je mule la menyendeng kat kawan2 lain..zaza, ain, wani, fana or shafra...ape ni ek..tak pahamla..tapi bila dah sorang-sorang ni....tak paham pon kena perah jugak otak sampai paham....bak kata Dr. Ishak, supervisorku...memang peningla dulu nak jadi sarjana ni...dr. Ishak...sangat supportive...Alhamdulillah...rasa lega je setiap kali lepas jumpa Dr....semangat yang luntur...bagaikan di basuh dengan breeze..berseri-seri semula..

Buku owh buku....
haa... Kalau nak beli buku, kalau suka buku keluaran telaga biru, belila kat kedai maya abg ipar saye...kat sini : http://www.stormreaders.net/hafiz...
InsyaAllah..akan bertambah ilmu kita dengan membaca..


TOMORROW...

Tomorrow never die...NO NO..tomorrow maybe i'll die......teringat potongan ayat quran Kullu nafsin zaiqatul maut...sultan johor and tan sri ghazali dah pun pergi...yang paling rapat pergi tahun 2010 ni..ialah ayah sahabat baikku...arwah pakcik azizi, ayah kepada munirah azizi...air mata tak tertahan sewaktu membaca mesej "mayah, ayah mun dah takde"...rasa mahu saja meraung sekuatnya, innalillah wa inna ilaihi raji'un..begitulah adabnya seorang muslim pabila berhadapan dengan kematian..ya Allah..mungkinkah esok giliran aku? Ya Allah..matikan aku dalam Iman....kali terakhir bersua muka dengan pakcik azizi, aku ke rumahnya membawa kuih donut, hasil buatanku yang menggunakan resepi isterinya(mak munirah)..pakcik menegur "awat bawak sikit sangat"...actually i just wanna know wether my donut jadi or not, so bawak la ckit..and mak mun cek, hampir lulus tok guru donutku berkata...waktu tu, pakcik azizi pon menjamah jugak donut pemberianku yang sedikit itu..itulah kali terakhir...dari tingkatan 1 mengenali munirah, sejak tu jugak aku kenal mak and ayah mun..mun..semoga tabah hadapi ujian ni..sejak tu, bila terpandang wajah umi dan abunku..aku terfikir..sanggup kah aku kehilangan kalian duhai ibu dan ayah yang paling ku sayang di dunia ini...yaAllah..sempatkanlah aku berbakti pada ibu dan bapaku...umi and abun, ampunkan dosa anakmu ini...

Bila tulis2 cmni..dan-dan rasa nak balik rumah...isk..isk..rindunya kat rumah..apala umi n abun buat skrng..malam rabu, abun pegi usrah..balik lewat kul 12, "abang bawak kunci na" pesan umi, supaya tidak mengganggu jiran nanti...teringat kecik2 dulu...bila abun balik usrah, aku and kakak dari jauh lagi dah cam bunyi enjin motor abun, pastu pura-pura tido...bila abun masuk rumah..abun mula mengusik kami, alah2 dah tido...then, aku and kakak akan ketawa berdekah2..seperkara lagi...kalau dengar bunyi enjin motor abun, dulu2..kalau km tengah tengok TV, cepat2 tutup and pura2 buat keje lain..aku beruntung zaman kanak2ku sehingga tadika, tiada "tarbiyah" dari TV untuk km..dan itu yang sedang aku praktikkan kembali..bahagianya bila ditarbiyah begitu...aku rasai betapa TV sangat melalaikan dan melalikan..huhu...

itulah dulu-dulu...suka, duka, malu, benci, kecewa..semuanya dah aku rasai...aku pernah rasa rendah diri...rasa dipandang sebelah mata...tapi, aku sedar...pandangan manusia just for a while...pandangan ALLAH kekal abadi...so, whatever u do, redha ALLAH is first...itulah kisahnya semalam dan hari ini..how about TOMORROW...moga hidayah ALLAH terpatri kemas di hatiku...amiin..
aku ingin menjadi hambaMu yang solehah...



BARAKALLAH LAKUMA
tiba-tiba teringat pada sahabat kesayangan..safiyah...untuk safiyah and sobirine dan juga untuk sahabat-sahabat yang baru mendirikan rumah tangga, dan akan mendirikan rumah tangga....lagu ini buat kalian...
video