Friday, February 10, 2012

Man Jadda Wajada : )

Bismillah...
Salam Jumaat yang berkat...hari yang terdapat satu saat yang mustajab untuk berdoa..

Pejam celik, sungguh cepat dan pantas masa berlalu..kata abang, bila jadi pelaut, terasa benar masa berlalu bagaikan air. Dua tahun bergelar pelajar sarjana, bagaikan baru semalam mendaftar. Kadang-kadang putus asa itu mampir. Segera diusir, ingatkan diri, Nabi s.a.w. tidak suka umatnya yang berputus asa. Genggam bara api biar sampai jadi arang.Membaca novel 'Negeri 5 Menara' karya A. Fuadi sungguh memberi inspirasi, Man Jadda Wajada, siapa yang bersungguh-sungguh, pasti mendapat hasil! : ). 

Sumaiyah, bersungguh-sungguhlah siapkan tesis. Semoga Allah mudahkan dan beri ilham dan idea yang baik, supaya hasilnya bisa memberi manfaat buat ummah. Amiin.

*Pagi Jumaat, menghantar abang lewat bicara di hujung telefon, abang pergi lagi, Bintulu-Sodegaura. Doa saya saban hari, semoga Allah pelihara insan yang saya cintai ini , apalah saja kapal yang besar itu jika dibanding dengan lautan ciptaanNya yang sungguh luas. Semangat 'man jadda wajada' abang juga memberi inspirasi untuk diri terus berusaha. Semoga kita bisa sentiasa bersama, jikapun bukan di mata, tetapi di hati dan di dalam doa, jikapun bukan di dunia, moga-moga di syurga, insyaAllah. Inna ma'al 'usri yusra. Bersama kesusahan, ada kesenangan.

No comments: